Voćne Sadnice Lešnika

sadnice badema rasadnik negotin tonda sadnice badema rasadnik negotin halski dzin

 

 

Leska (Corylus avellana) je voćka koja može da raste kao žbun ili kao drvo. Postoje 22 vrste leske, 19 vrsta leske raste u formi žbunja, a samo četri vrste leske rastu kao drvo. Biljka se naziva leska, a plod se naziva lešnik.

Rasadnik Dionis Negotin u svojom ponudi ima:
– Lešnik Halski Džin
– Lešnik Istarski duguljasti
– Lešnik Tonda Đentile
– Lešnik RimskiU pitanju je biljka koja je široko rasprostranjena. Najzastupljenija je u zapadnoj, srednjoj i severnoj Evropi, zatim u pojasu Mediterana, na Balkanu, kao i u Maloj Aziji i u nekim delovima severne Afrike. Leska kao divlja u Srbiji se nalazi u gotovo svim krajevima, a najviše tamo gde ima hrasta, ali i u predelima gde raste bukva.

Dugo vremena je gajenje leske bilo zanemarivano, pa se došlo do situacije da se uvozilo preko 80% potreba tržišta. Trenutno se polako povećavaju površine pod ovom voćkom i polako stižu nove sorte koje imaju bolje karakteristike u odnosu na one koje su se gajile u prethodnim vremenima.

Izgled Lešnika

Leska kada raste kao žbun može narasti do visine od 7 metara, a vrste koje rastu kao drvo mogu narasti do visine 25 metara. Zanimljivo je da leska nema glavnu žilu u korenu, veđ se on razvija tako da bude dobro razgranat. Lišće je jajasto i široko, po ivicama nazubljeno. Postoje varijacije kod kojih je boja lišća u određenoj meri crvena.

Na svakom drvetu leske rastu muški i ženski cvetovi. Muški cvetovi formiraju resu koja izbacuje polen, dok ženski rastu u grupama od nekoliko zajeno. Broj ženskih cvetova koji rastu zajeno zavisi od sorte. Plod leske se naziva lešnik i on ima tvrdu i suvu ljusku, a unutar nje se nalazi jezgra. Oplodnja cvetova leske se obavlja pomoću vetra.

izvor –  http://wiki.poljoinfo.com/.