Voćne Sadnice Orah

Orah (lat. Juglans regia) u raznim delovima sveta se naziva prema zemlji odakle je donet, pa tako imamo nazive : grčki orah, persiski orah i engleski orah. Od velikog broja oraha, ovaa vrsta je najznačajniji za poljoprivredu.

Orah je počeo da se prvo gaji u Kini, da bise pokao putem svile proširio do oblasti oko Sredozemnog mora. U 16 veku je stigao tek u Engleski, odakle je prebačen na Američki kontinent.

Rasadnik Dionis Negotin u svojom ponudi ima:
– Orah Domaći Sejanac
– Orah Bugarski Šejnovo
– Orah Šampion


Orah Bugarski Šejnovo

Ova vrsta oraha vodi poreklo iz Bugarske.Sadnice  oraha Šejnovo su jedna od najboljih sorti oraha i otporna je na mrazeve.Sorta je rodna srednje krupnoće.Orah Domaći Sejanac
vocne sadnice orah domaci sejanac

Sadnice oraha Domaći sejanac vode poreklo sa naših prostora.jedna pod najbolji sorti oraha.Otporna je na mrazeve.Orah Šampion
orah sampion vocne sadnice rasadnik negotin

Šampion sorta Oraha potiče sa naših prostora.Drvo oraha je umereno bujno i vrlo rodno takodje je otporno na zimske mrazeve.Izgled Oraha

Orah može da naraste do visine oko 25 metara, a za njega je karakteristična široka i jako razgranata krošnja. Deblo oraha je pravo i kod starijih stabala može imati prečnik preko 120 cm. Korenov sistem je dobro razvijen, a glavna žila je jaka i često ide do 5 metara u dubinu. U proleće se na orahu razvijaju dve vrste pupoljaka: lisni i cvetni. Listovi oraha su krupni i neparno perasto raspoređeni , imaju specifičan i jak miris.

Cvetovi oraha se razvijaju odvojeno na istom stablu. Muški cvetovi su skupljeni u rese, a ženski cvetovi se razvijaju na vrhovima letorasta i obično ih bude nekolio zajedno. Orah na našim prostorima cveta od polovine aprila pa do polovine maja meseca i to vreme zavisi od sorte oraha i nadmorske visine na kojoj se biljka nalazi.Oprašivanje cvetova oraha se vrši pomoću vetra.

Plodovi oraha nejčešće sazrevaju tokom septembra meseca. Veoma je dugovečno drvo, sa tim da kalemljenje biljke imaju kraći životni vek.

izvor –  http://wiki.poljoinfo.com/.