Voćne Sadnice Maline

Malina Vilamet

Ova vrsta maline je letnja sorta i veoma je otporna.Daje krupne ukusne plodove.
Najbolja mesta za sadnju su ona koja imaju dosta sunca.malina Vilamet vodi poreklo iz Amerike.Za bogat prinos potrebno je redovno zalivanje i djubrenje.
Malina
(lat. Rubus idaeus) je biljka iz porodice ruža. Na našim prostorima veoma dobro uspeva, a jedna od velikih prednosti je to što već u trećoj godini malina počinje daaje pun rod, za razliku od velike većine ostalih voćki. U nekim krajevima se za nju koristi naziv himber.

Izgled Maline

Maline rastu kao žbun i uobičajno je da budu visine između 2 i 2,5 m. Cvetovi su bele boje, a plodovi su uglavnom crvene boje (mada se mogu naći i maline sa drugom bojom ploda koje se polako pojavljuju na tržištu, pa sada imamo žute ili crne maline).

vocne sadnice maline

Plodovi maline imaju karakterističan i prijatan ukus. Plod po obliku veoma podseća na plod kupine. Višegodišnja je biljka, stablo je zeljasto, ali bude zadebljano. Listovi mogu da imaju od 3 do 7 listića i složeni su, imaju dlačice po svojoj površini.

Sorte malina se dele na dva tipa: jednorodne (letnje) i dvorodne (jesenje). Dvorodne sorte rađaju u jesen prve godine pri vrhu izdanaka i naredne druge godine redovno rađaju. Jednorodne maline rađaju samo u toku druge godine razvoja.

Da bi se izbegao žbunasti izgled koji bi otežavao branje potrebno je obaviti orezivanje maline prilikom gajenja, jer se na taj način dobija pravilnija forma koja se lakše može obrati.

izvor –  http://wiki.poljoinfo.com/