Jabuka (Malus) je rod drvenastih biljaka iz familije Rosaceae kao i ime za njihov plod (naučno ime ploda je pomum). Postoji između 25 i 50 vrsta u ovom rodu i preko 7500 kultivara domaće jabuke.
Domaća jabuka je listopadno drvo visine do 5 metara, sa gustom krošnjom. Listovi su naspramno raspoređeni, ovalni sa izraženim vrhom i nazubljenom ivicom. Cvetovi su bele boje (početkom cvetanja rozikasti), sa 5 kruničnih i 5 čašičnih listića. Plod sazreva krajem leta i tokom jeseni.
AJDARED JABUKA
Voćne Sadnice Jabuke – Ajdared Poreklom iz SAD, gde je stvoren u eksperimentalnoj voćarskoj stanici u državi Ajdaho ukrštanjem Jonatana i Vagnera, 1935. godine, a u proizvodnji je od 1942. godine. Slabo je bujna diploidna sorta. Sazreva krajem septembra, a plodovi se u hladnjači čuvaju do kraja maja. Pogodna je za gajenje u gustim zasadima. Na plodnom zemljištu treba ga kalemiti na slabo bujnim vegetativnim podlogama ( M 26, MM 106). Cveta srednje rano i osetljiv je na pozne prolećne i rane jesenje mrazeve. Dobar je oprašivač, a njega dobro oprašuju Melroz, Zlatni delišes i Greni Smit. Plod je krupan, spljoštenookruglast (loptastokolačast), svetlocrvene boje. Meso je beličasto, sočno, čvrsto, nakiselo, ukusno. Ajdared je osetljiv prema prouzrokovaču pepelnice. Za uspešno gajenje neohodni su uslovi kao i za Jonatan.
JABUKA ZLATNI DELIŠES
Nađen u SAD, u državi Zapadna Virdžinija, kao slučajni sejanac, a u proizvodnju je uveden 1916. godine. Sada je jedna od najrasprostranjenijih sorti jabuke u svim zemljama gde je jabuka gaji. Plodovi sazrevaju krajem septembra, a u hladnjači se čuvaju do kraja maja. Cveta srednje pozno. Pogodan je za gajenje u plantažnim zasadima. Bolje rezultate daje na vegetativnim podlogama srednje i slabe bujnosti ( M 9, M 27, M 4, M 106). Osetljiv je prema prouzrokovaču čađave krastavosti, otporan prema izazivaču pepelnice. Stablo Zlatnog delišesa je sredne bujno, s glatkom korom. Rano prorodi i rađa obilno i redovno, nekada čak i prerodi, pa se plodovi moraju proređivati. Diploidna je sorta i dobar oprašivač za mnoge sorte. dobro ga oprašuju Jonatan, Ajdared, Greni Smit i Gloster.
Plod je srednje krupan do krupan (160-200g). Pokožica je tanka i glatka , žuta, žutozelena i zelena. tipične je žute boje sa nešto malo rumenila na sunčanoj strani. poožica je često prekrivena rđastom prevlakom. Meso ploda je žućkasto, čvrsto, Slatko-nakiselo sa vrlo prijatnom specifičnom aromom.
JABUKA CRVENI DELIŠES
Voćne Sadnice Jabuke – Crveni Delišes ima plod cvetno crvene boje.
Crveni Delišes je slatkog je aromatičnog ukusa.
Plod od 120 grama do 150 grama i krupan je i srednje krupan.
Plod se može čuvati u hladnjači do marta.
Može da se sadi na svim podlogama.
Jabuka sazreva krajem septembra.
Oprašuje ga Zlatni Delišes, Ajdared i Greni Smit.
Podloga M 106.
JABUKA GRENI SMIT
Voćne Sadnice Jabuke – Greni Smit potiče iz Australije. Otkrivena je kao spontani sejanac napoznatih roditelja. Sazreva sredinom oktobra, a plodovi u hladnjačimogu da se čuvaju do kraja maja. Cveta srednje pozno i relativno je otporna prema prouzrokovačima pepelnice i čađave krastavosti. Rano počinje da rađa, a zatim rađa obilno i redovno. Dobri rezultati postižu se na slabo bujnim podlogama (M 9, M 27,M 106). Diploidna je i bujna sorta. dobro je oprašuju Zlatni delišes, Jonatan i Ajdared. Plod je dosta krupan, velike specifične težine, kupasto izdužen. Pokožica ploda je zelena. Meso je čvrsto, sočno, beličasto, slatkonakiselo, osrednjeg kvaliteta. Ukus ploda se poboljšava čuvanjem
JABUKA JONAGOLD
Voćne Sadnice Jabuke – Jonagold je američka sorta. Dobijena je ukrštanjem Zlatnog Delišesa i Džonatana.Od 1968. godine postaje vrlo popularna, posebno u Evropi.
Jonagold je kvalitetna slatko-kiselkasta desertna jabuka hrskave i sočne teksture. Pogodna je za nize i srednje terene. Spada medju najkasnje sorte. Plod je veoma dobrog ukusa,krupan i kvalitetan.
Podlogu M-9,M 106
JABUKA ČADEL
Voćne Sadnice Jabuke – Čadel plod srednje krupan i krupan. Meso jabuke je svetlozuto i aromaticno, desertno. Vreme zrenja je septembar. Jabuka Čadel je srednje je bujna sorta.
Dobro radja, čuva se do aprila.
Podloge M9 i M26 i M 106 i u obliku vretenastog žbuna pogodna za gustu sadnju. Jabuka Ajdared dobro je oprašuje.
JABUKA MUCU
Voćne Sadnice Jabuke – Mucu nastala je u Japanu.Ime jabuke je po jednoj japanskoj provinciji.
Plod je krupan,žuto zelen pokozice, liči na Zlatni delišes.
Mucu sazreva krajem septembra i početkom oktobra.
Obilno radja. Potrebno je najmlanje dva oprašivača Dobri oprašivači su Koks oranž,Ajdared,Merloz,Ruž.Starking,Starkrimson,Greni smit i Jonatan.
Podloga M-9 I M-26,M 106
JABUKA FLORINA
Voćne Sadnice Jabuke – Florina plod je srednje krupan i krupan.
Sorta jabuke je Francuska.Otporna je na bolesti.
Dobrog je ukusa i slatka je jabuka.
Podloga M 106.
JABUKA GLOSTER
Voćne Sadnice Jabuke – Gloster je nemačka sorta jabuke.
Plod jabuke je krupan.Sazreva tokom oktobra.Plod je otporan na pepelnicu i mraz.oOprašivači su Elstar, Akane,Jonatan,Ričared, Spartan, Merloze, Greni smit, Zlatni delišes.
Podloga M-9,M-26,M 106.
AUTOHTONE SORTE JABUKA
JABUKA ŠUMATOVKA
Voćne Sadnice Jabuke – Šumatovka je stara sorta jabuke čiji je plod izdužen.Jabuka je kselasta i sovežavajuća.
Jabuka šumatovka sazreva krajem oktobra.Podloga M-106.
JABUKA KOŽARA
Voćne Sadnice Jabuke – Kozara je Nemačka sorta jabuke.Radja u drugoj polovini septembra.
Rod je srednje krupan i krupan.Potrebno je da ima najmanje dva oprašivača.
Jabuka je osetljiva na mraz i vetar. Rađa umereno.
Podloga M-106.
JABUKA KOLAČARKA
Voćne Sadnice Jabuke – Kolačara je naša jedna os naših starih autohtonih sorti jabuka.
Plod je srednje krupan.Sazreva u oktobru.
Izuzetno je otporna na zimu i mraz.
Zahteva najmanje dva oprašivača,preporuka: Zlatna parmenka, Jonatan, Ruž delišes.
Podloga M-106.
JABUKA BUDIMKA
Voćne Sadnice Jabuke – Jabuka Budimaka naziva se kraljicom jabuka.Stara je sorta i izvor genetskog materijala za druge sorte jabuka.
Plod je srednje krupan i krupan.Mesec branja je decembar.Podloga M-106.
JABUKA ZLATNA PARMENKA
Voćne Sadnice Jabuke – Zlatna parmenka je stara sorta jabuke poreklom iz Engleske.
Jabuka je kiselasto slatkog ukusa.Plodovi su srednje veliki.
Podloga M9,M 106.
JABUKA RENETA
Voćne Sadnice Jabuke – Reneta je kiselastog ukusa.plodovi su srednje krupni.
Podloga M 106.